Usein häiden suunnittelu lähtee liikkeelle hääpuvun valinnasta. Vielä useammin unelmien morsiuspukua lähdetään suunnittelemaan jo ennen kuin häistä saati sulhasesta on tietoakaan. Mutta kukapa meistä ei olisi ansainnut päiväänsä unelmapuvussa! Olemme koonneet alle parhaat vinkit, joiden toivomme helpottavan ”the hääpuvun” etsinnöissä.
Näin onnistut hääpuvun hankinnassa:
1. Tee kuvakollaasi
Hanki vino pino häälehtiä ja leikkaa kuvia pitämistäsi morsiuspuvuista. Surffaa netissä hääpukumallistoja ja printtaa kuvista ideoita. Tee kollaasi parhaista yksityiskohdista, kuten viehättävä yläosan leikkaus, kaunis kangas tai pitsikuvio, hyvä helman malli, sopiva värisävy jne. Mieti pukuvalinnassasi myös hääpäiväsi teemaa – bling bling ja krumeluurit strassikoristukset eivät ole ehkä parhaimmillaan latohäissä maaseudulla.
2. Hyödynnä lempivaatteesi
Mieti lempi vaatekappaleitasi vuosien varrelta, hyvin istuvaa kesämekkoa tai kauneinta toppiasi. Miksi pidät juuri niistä? Onko leikkauksessa / kankaassa / värissä jotain mitä haluaisit jäljitellä hääpuvussasi? Entä mitä piirteitä sulhasesi toivoo sinun itsessäsi korostavan? Olkapäitäsi, selkääsi, kapeaa vyötäröäsi vai kenties kaunista dekolteetasi? Kysy myös ystäviesi mielipidettä siitä millaiset vaatteet korostavat parhaita puoliasi.
3. Ole ajoissa liikkeellä
Tätä ei voi kylliksi korostaa! Hääpuvun etsintä on hyvä aloittaa n. 6-9 kk ennen juhlapäivääsi. Usein morsiamille tulee yllätyksenä, että hääpukujen toimitusajat vaihtelevat n. 3-6 kuukauden välillä. Tyypillisesti liikkeissä on vain yksi sovistuskappale kutakin mallia, ja omiin mittoihisi sopiva koko tilataan ulkomailta. Älä siis laske sen varaan, että unelmiesi puku löytyy valmiina kaupan hyllystä. Toimitusajan lisäksi on hyvä varata muutamia viikkoja mahdollisia viimehetken korjauksia ja kavennuksia varten.
4. Tutustu morsiuspukuliikkeiden mallistoihin etukäteen netissä
Useilla morsiuspukuliikkeillä on tänä päivänä laaja valikoima hääpukuja nettisivuillaan. Pukuvalikoimiin kannattaa tutustua etukäteen netissä ja miettiä löytyisikö niistä muutama suosikki, joita haluat sovittaa liikkeessä. Usein liikkeiden valikoima on hyvin laaja, ja jos lähdet liikkeelle tyhjästä ja sovitat pukuja laidasta laitaan, saattaa helposti tulla ähky. Muutamaa pukua sovitettuasi saatat jo täysin unohtaa millainen oli ensimmäinen sovittamasi puku ja miksi siitä pidit. Joissain morsiuspukuliikkeissä saa ottaa kuvia, ja näin ollen kannattaa ilman muuta ikuistaa suosikit, jotta voit tarvittaessa katsastaa pukujen yksityiskohtia jälkeen päin.
5. Varaa sovitusaika hääpukuliikkeeseen
Hääpukuliikkeissä on usein ruuhkaa, etenkin lauantaisin alkuvuodesta, kun kesän pukumetsästys on kuumimmillaan. Varaamalla n. 30-60 min sovitusajan morsiusliikkeeseen itsellesi ja makutuomarillesi, voit olla varma, että saat asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua, ja myyjä auttaa sinua parhaansa mukaan löytämään unelmiesi puvun. Sovitukseen kannattaa varautua tarpeen mukaan yläosattomilla liiveillä.
6. Hääpuku verkkokaupasta – itkupotkuraivari vai budjettihelpotus?
Vaikka unelmapukusi hintalappu morsiuspukuliikkeessä saattaa saada sinut tipahtamaan takapuolellesi, kannattaa pohtia hetki ennen kuin syöksyt nettiin tekemään tilausta verkkokaupasta tai jostain kiinalaisesta hikipajasta. Morsianten kokemukset verkkokaupoista ovat vaihtelevia.
Jos puku ylipäätään saapuu koskaan perille, saattaa sen materiaali ja koko olla aivan eri planeetalta unelmapukusi kanssa, ja voit joutua ostamaan lopulta uuden puvun netistä tilaamasi torson tilalle. Kannattaa vähintäänkin googlata kanssasisariesi kokemukset kyseisestä verkkokaupasta ennen kuin painat Tilaa-nappulaa.
7. Ole luova ja teetä mittatilauspuku
Jos mielessäsi on aivan erityinen hääpuku, jonka useista yksityiskohdista et ole valmis tinkimään, voi olla paikallaan teetättää puku ompelijalla. Ompelijan valinta ja puvun tilaus kannattaa tehdä huolella ja luottaa intuitioon jos hälytyskellot alkanvat soida heti alkumetreillä.
Säästät hermojasi yllättävän paljon, kun tarvittavien sovistuskertojen ja väärinymmärrysten määrä ei paisu kuin pullataikina. Muista myös, että hyvät kuvat kertovat toiveistasi ompelijalle enemmän kuin tuhat sanaa. Kannattaa myös huomioida, että morsiuspukuliikkeillä on usein omat ompelijansa, jotka tekevät valmiisiin pukuihin lisämaksusta toivomiasi muutoksia, kuten pääntien tai helman leikkaus. Jos kaupasta löytämäsi puku vaatii vain pienehköjä muutoksia, voi usein olla helpompaa tehdä muutokset valmiiseen pukuun kuin teetättää ihan alusta.