Meidän häämme häämatka mukaan lukien tulevat maksamaan yli 23 000 euroa, mikä on monen suomalaisen vuosiansio. Kun ensimmäisen kerran kirjoitin häidemme budjetista, iski aikamoinen häpeä. Voiko tätä näyttää kaikille, että pistämme täysin tarpeettomaan asiaan näin paljon rahaa? Tämänhän voisi säästää isompaa asuntoa varten, ostaa auton tai ihan vain säästää tulevaisuuden tarpeisiin. Minkä takia törsäämme tällä tavalla itseemme? Kutsutaanko me ihan tosissaan kymmeniä ihmisiä todistamaan sitä, että ollaan törsätty näin? Mitä jos vaan peruttaisiin koko homma?
Sentti sukanvarteen
Kun aloitimme häiden suunnittelun, huomasin pian, että oli todella vaikea löytää yksityiskohtaisia budjettilistoja. Lisäksi eroja oli siinä, että osa laskee hääbudjettiin kaiken häämatkasta häitä edeltävään hiusten leikkauksen. On siis hyvin haasteellista vertailla budjetteja, koska tapoja on monia. Meidänkään hääbudjetti ei sisällä vihkisormuksia eikä juomia, mitkä kuitenkin tuovat hääbudjettiin helposti monta tuhatta euroa. Harvat jakavat budjettejaan, vaikka tuttavapiirini perusteella moni käyttää häihinsä viisinumeroisen summan. Miksi?
Säästäminen ja tiukka kulukuuri tuntuu olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpi tapa keskustella häistä. Ja ymmärtäähän sen; suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu pröystäily ja onnen kätkeköön sen kellä se on! On helpompi keskustella, että olenpas tyytyväinen kun löysin hienon käytetyn hääpuvun alle 400 €:lla kuin tilasin upean hääpuvun Espanjasta 2400 €:lla. Toisaalta siinä ollaan minusta myös tärkeän asian äärellä; rakkaus ja häät eivät saa olla tulokysymys ja ihanat häät pystyy järjestämään vaikka ihan muutamilla satasilla.
Rahaa menisi joka tapauksessa
Kun tätä yli 20 tuhannen euron hääbudjettia olen yrittänyt itselleni selittää, olenkin tullut siihen lopputulokseen, että helpointa on pohtia se itse juhlien kautta. Jos haluaisit järjestää juhlat kymmenille ihmisille, olkoot häät tai 50-vuotisjuhlat, joutuisit joka tapauksessa maksamaan lähes kaikki samat kustannukset mitä häissä. Ehkä puku saattaisi olla edullisempi, ja varmaankin et tarvitsisi sormuksia, mutta juhlille silti tulisi tuhansien eurojen hinta. Ja ovathan häät ihana vuosisatoja vanha traditio, jota muistellaan vuosienkin päästä. Ja nauretaan valokuvista silloiselle pukumuodille!
Joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin elämässäni olisin myös tehnyt reissun Yhdysvaltoihin. Nyt se sattuu olemaan häämatka, jolloin kymppitonnin reissun pystyy selittämään sillä, että tulee varmasti ikimuistoinen matka sekä ehkä pääsemme myös hyötymään siitä, että kyse on häämatkasta. Olemme nimittäin ilmoittaneet kaikkiin varaamiimme majoituksiin olevamme häämatkalla. Kuulin kollegalta, että kannattaa ilmoittaa myös lentoyhtiölle, sillä heidät oli siirretty häämatkalla businessluokkaan!


Suurimmasta rahan käytön tuskasta olen päässyt siis toteamalla, että elämässäni olisi ennemmin tai myöhemmin tullut hetki, jolloin käytän rahaa saman tyyppiseen tilanteeseen kuin häihin. Meitä toki auttaa myös se, että elämämme (pieni asunto, ei autoa, hyvät työpaikat) on sellainen, että tiukalla säästämisellä pääsemme hieman päälle vuodessa siihen, että olemme säästäneet koko hääsumman itse.
Mikäli rahasta on tiukkaa, kannattaakin tehdä juhlat rohkeasti omalla tyylillään ja miettiä, mikä päivässä lopulta on tärkeintä. Se ei ole ulkoiset puitteet, värimaailmaltaan yhteensopivat kaasojen mekot ja koristeet tai mahdollisimman runsaslukuinen vieraslista. Vähemmälläkin selviää! Minusta olisi hauskaa päästä esimerkiksi nyyttärihäihin, jonne jokainen vieras valmistaisi jotakin syötävää tai häihin, jotka pidettäisiin esimerkiksi kotipihalla rennolla otteella.
❤ Henni