Hääsuunnitteluiden alkaessa meille muodostui selkeä idea sveitsiläisen siviilivihkimisen yhteydessä järjestettävästä coctail-tilaisuudesta. Halusin leipoa juhlaan jotain helppoa ja maistuvaa tarjottavaa, onhan leipominen yksi rakkaista harrastuksistani. Idea donitsikakusta iskostui mielikuviini selatessani noin vuosi sitten Pinterestiä.
Oman hääkakun leipominen ei välttämättä ole se mikään stressittömin ratkaisu. Leipominen isolle määrälle ihmisiä vie useita työtunteja etenkin kotikeittiössä jolloin ei ole käytettävissä suurkeittiölaitteita, joilla saisi esim. paistettua kaikki kerralla. En olisi kuvitellutkaan leipovani oikeaa hääkakkua itse, mutta siviilivihkimisen kakku oli hieman eri juttu. Donitsit olivat sopivan helppo ja huoleton vaihtoehto. Kesähelteilläkään donitsien säilyminen ei ole ongelma, sillä ne eivät sula tai mene pahaksi lämmössä. Meidän siviilivihkipäivänä lämpötila huiteli siellä +35 asteessa, mutta se ei onneksi tuottanut ongelmia.
Donitsit eivät ole Sveitsissä niin tunnettuja tai ainakaan niiden saatavuus ei ole niin helppoa, koska meillä ei ole mitään paikallista Arnoldsia, josta niitä voisi ostaa. Olen monesti leiponut donitseja Danielin töihin tai jääkiekkokavereille ja ne ovat aina menneet kuin kuumille kiville. Uskalsimme siis luottaa itse tehdyn donitsikakun toimivuuteen.
Kokeilin trendikästä kakkua ensimmäistä kertaa meidän häihin, koska sain leipoa tarpeeksi monta donitsia näyttävän kakun muodostamiseksi. Mielestäni donitsikakku onnistui hyvin ja siitä tuli juuri sellainen, mistä haaveilinkin. Tilaisuuteen oli kutsuttu noin 80 vierasta, joten leivoin donitseja kakkuun 100 kappaletta. Apukäsinä minulla oli pikkuveljeni, josta kuoriutuikin oikea mestaripaistaja. Vieraat pitivät kovasti donitseista ja kehuivat niitä todella maukkaiksi.
Kakku oli hitti ja senpä takia rohkenen ensimmäistä kertaa jakaan ohjeeni teille. Ehkä myös sinä innostut leipomaan kakun? Hei ja kuulen mielelläni, miten onnistuit! 🙂
Donitsikakku – reilut 100 kpl donitseja:
37,5 dl vehnäjauhoja
15 dl ruokosokeria
15 tl leivinjauhetta
15 tl vaniljasokeria
15 tl kardemummaa
7,5 tl suolaa
15 kpl kananmuna
15 dl kermaa
7.5 dl rypsiöljyä
Jotta leivontaprojekti olisi helpompi toteuttaa kotikeittiössä, suosittelen tekemään taikinan kolmessa erässä alapuolella olevilla määrillä. Tarvitset 3 isoa leivontakulhoa, johon jokaiseen mittaat erikseen seuraavat määrät aineita:
12,5 dl vehnäjauhoja
5 dl ruokosokeria
5 tl leivinjauhetta
5 tl vaniljasokeria
5 tl kardemummaa
2,5 tl suolaa
5 kpl kananmuna
5 dl kermaa
2.5 dl rypsiöljyä
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele 2 x 6 -kokoinen donitsipelti rypsiöljyllä, vuokasprayllä tai ihan voilla. Sekoita kaikki kuivat aineet taikinakulhossa keskenään. Sekoita seuraavaksi eri kulhossa kananmuna, maito ja rypsiöljy. Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita taikina tasaiseksi. Toista tämä 3 kertaa. Nostele taikina esimerkiksi keittokauhalla pursotinpussiin. Pursotin pussin toinen pää kannattaa sulkea pussin sulkijalla, jolloin voit pussittaa kaiken taikinan kerralla pusseihin odottamaan paistoa. Leikkaa pursotinpussin pursotuspää auki noin 1 cm kokoiseksi. Pursota donitsitaikina donitsipellille niin, että yläreunaan jää 0.5 cm tilaa. Paista donitseja 8-10 minuuttia riippuen uunin tehosta. Donitsit ovat tarpeeksi kypsiä, kun ne ovat uunissa kohonneet ja alkavat saada kullanruskeaa väriä.
Donitsien ei välttämättä tarvitse jäähtyä vaan ne voi kopauttaa kuumina esimerkiksi uunipellin reunaan jolloin donitsien pitäisi tipahdella itsestään pois muoteistaan. Mikäli kuumaan peltiin jää pieniä murusia kypsynyttä taikinaa, pellin voi putsata kätevästi keittiöpaperilla ja lämmin, puhdas pelti on voideltavissa uudestaan. Sitten vain pursotetaan uudet taikinat muotteihin ja paistetaan kunnes koko taikina on paistettu.
Itse kokosin paistetuista donitseista n. 20 kappaleen ”neliön” ja laitoin päälle leivinpaperin ja nostelin paperille uuden 20 kpl neliön, jolloin donitsit eivät vallanneet vielä tässä vaiheessa koko keittiötä.
Glaseeraus:
15 kpl keskikokoisia munanvalkuaisia
n. 3000 g tomusokeria
Muutama tippa sitruunamehua
Elintarvike värejä
Erottele valkuaiset suureen kulhoon ja siivilöi tomusokeri vähitellen sekaan vispaten samalla käsivispilällä. Sokerikuorrutteen pitäisi olla tarpeeksi jämäkkää, kun kaikki tomusokeri on lisätty seokseen. Lisää lopuksi haluamasi väri ja muutama tippa sitruunamehua. Sopiva rakenne on helppo testata dippaamalla testidonitsi kuorrutteeseen ja nostamalla donitsia kevyesti pyörräyttämällä pois seoksesta. Suuressa kulhossa dippaaminen onnistuu siististi. Dipattu donitsi laitetaan leivinpaperille jähmettymään. Jos kuorrute asettuu tasaisesti leivonnaisen päälle ja jää paksuksi kerrokseksi valumatta leivinpaperille, on kuorrute täydellistä. Mikäli kuorrute jää dippaamisesta ns. hupulle, on kuorrute liian jämäkkää. Tällöin voit lisätä seokseen varovasti muutaman tipan sitsuunamehua notkistamaan kuorrutetta.
Kakun kasaaminen:
Anna donitsikuorrutteiden kuivua noin 24 tuntia. Tämän jälkeen donitsit voi kasata päällekkäin ison kakkualustan päälle tai muulle tarjoilualustalle. Itse kokosin donitsit hopeatarjottimelle. Koristeeksi donitsien väliin voi laittaa kukkia, lehtiä tms. Kukkien varret on hyvä suojata Elmukelmulla tai vaihtoehtoisesti kukkavarret voi myös tunkea isokokoisten mehupillien sisään.
Meidän kakkuun käytin eukalyptusta, neilikkaa sekä oksaruusua.
Vinkki:
- Jos donitsit jäävät paistopeltiin kiinni, voit pudottaa uunin paistoastetta esim. 170-180 asteeseen ja pidentää vastaavasti taas paistoaikaa.
- Donitsipeltejä voi hankkia leivontakaupoista ja toisinaan niitä näkee myytävän myös hyvin varustetuissa marketeissa.
- Kuorrutteen voi tarvittaessa jakaa useampaan kulhoon ja käyttää montaa eri väriä.
Oletko sinä leiponut omiin häihisi hääkakkua? Mitä mieltä olet donitsikakusta hää- tai juhlakakkuna? Maistuisiko sellainen sinulle?
♥ A
Lue myös:
X Pöytiintarjoiltu häämenu – kulttuurien ja makujen yhdistelmä
7 kommentit
Vautsi! Onpas upean näköinen kakku. Tuosta kasasta tekisi kyllä mieli napata yksi!
Kiitos! Hieman ainakin erilainen ”kakku” ja ehkä vähän rennompi henkisempi kuin ihan perinteinen kakku. 🙂 Kasa hupeni illan aikana aika vauhdilla, joten siitä ja kehumisista päätellen kakku oli oikein onnistunut!
Tämä ohje menee niin kokeiluun 🙂 ja tosi kiva idea ja helppo toteutus. Tietysti paisto vie aikaa suurissa määrissä.
Kerro ihmeessä mitenkä onnistuit! 😉 Paisto joo on aikaa vievää, mutta jos on kaksi 6 donitsin peltiä niin voi laskea abouttiarallaa näin: 12 kpl saa paistettua kerralla x 8 paisto erää, niin tulee jo lähemmäs 100 donitsia. Riippuen uunin tehosta yhteen paistokertaan menee se noin 10 min ja eli 80 minuuttia kaiken paistamiseen + peltien tyhjennykseen/täyttöön käytetty aika eli ehkä arviolta reilu 2 tuntia. Tämä siis sellainen suuntaa antava arvio. 🙂
Hei oon kuolannut tätä kakkua jo pitkään ja ajattelinkin tehdä tällaisen meidän rentoihin häihin. Mietin vaan että jos aloittaisin leipomisen hyvissä ajoin, olisiko ok pakastaa näitä donitseja odottelemaan juhlapäivää ja sitten 1-2 päivää ennen juhlia ottaa sulamaan ja koristella? Onko kokemusta tällaisesta taktiikasta ja siitä miten hyvin donitsit ”kestävät” pakastamista? Kiitos jo etukäteen! 🙂
Heippa! Aivan ihana tuo donitsikakku, palaan aina vaan uudestaan ja uudestaan kuolaamaan sitä! 🙂 Mulla on kunnianhimoinen projekti tehdä tällainen myös omiin häihin… yritän hahmottaa aikataulua tai donitsien säilyvyyttä. Häät on tietysti lauantaina ja siinä on to-la välillä varmaan niin paljon juoksemista paikasta toiseen, että onko kokemusta että jos teen donitsit kuorrutteineen valmiiksi keskiviikkona iltana, ne saavat kuivua rauhassa 24 h… ja jos säilytän hyvin ilmatiiviissä rasioissa, niin kestävätköhän ne pari päivää hyvinä lauantaita varten? Tai toinen: jos teen donitseja erissä ja pakastan niitä odottamaan kuorruttamista, niin kärsiiköhän maku/rakenne? Kiitos jo etukäteen vastauksesta. <3
Voi kiitos! <3 Jos teet donitsit valmiiksi jo keskiviikkona, niin ne saattaa kuivahtaa ennen lauantaita. Myös kuorrutteen suhteen olisin varovainen, sillä se saattaa sulaa etenkin lämpöisellä säällä ilmatiiviissä rasiassa. Sinuna tekisin donitsit valmiiksi hyvissä ajoin, pakastaisin ne ja sitten kuorruttaisin sulaneet donitsit perjantai aamuna. Maku ja rakenne ei pitäisi muuttua pakastuksessa. Voit toki testata pienellä erällä donitseja, miten säilyisivät huoneenlämmössä sen 2 päivää (pitäisin ehkä liinan alla huoneen lämmössä enkä ilmatiiviissä rasiassa, mutta tämänkin voi kokeilla kumpi olisi parempi muutamalla donitsilla) ja muutamalla donitsilla, miten pakastus onnistuisi. Näin saisit vielä varmemman olon itsellesi ja siihen, miten kannattaisi tehdä. 🙂