Kirkollinen vihkiminen
Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulunkäyneitä kirkon jäseniä. Kirkollinen vihkiminen voidaan kirkon ohella toimittaa myös muussa tilassa tai jopa luonnon helmassa. Jos kirkollinen vihkiminen toimitetaan hääparin oman seurakunnan kirkossa, on se pääsääntöisesti maksuton.
Oman paikkakunnan ulkopuolella vihkimisestä voi joutua maksamaan, ja jotkut seurakunnat eivät ollenkaan toimita ulkopaikkakuntalaisten vihkimisiä. Suosituimmat vihkikirkot saatetaan varata jopa vuotta ennen hääpäivää.
Vihkikaava kirkossa
Vihkikaava voidaan nykyisin toteuttaa hyvin monella tapaa, ja sen pituus voi olla mitä vain paristakymmenestä minuutista tuntiin. Vihkikaavasta kannattaa sopia erikseen papin kanssa. Alla yksi esimerkki vihkikaavalle ja kirkko-ohjelmalle.
KIRKKO-OHJELMA
JUHLAMARSSI – ERKKI MELARTIN
JOHDANTOSANAT
RUKOUS
VIHKIMINEN
RAKKAUSLAULU – SÄV. LAURI YLÖNEN, SAN. PAULA VESALA
LAULU X.X, SÄESTYS X.X
ESIRUKOUS
ISÄ MEIDÄN- RUKOUS
VIRSI NO: 571
HERRAN SIUNAUS JA LÄHETTÄMINEN
MARKO HAKANPÄÄ – TRUMPETTISÄVELMÄ
PASTORI X.X
KANTTORI X.X
Katso myös häämarssi ja kirkossa soitettava häämusiikki
Siviilivihkiminen
Siviilivihkiminen voidaan toimittaa, kun avioliiton esteet on tutkittu ja avioliittoon aikoville on annettu tästä todistus. Siviilivihkimisiä toimittavat käräjätuomari, laamanni, käräjäviskaali, käräjäoikeuslain nojalla määrätty käräjäoikeuden notaari, maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja ja maistraatissa toimiva julkinen notaari.
Paikkavaihtoehtoja maistraatin ohella siviilivihkimiselle on lukemattomasti ja tässä vain mielikuvitus on rajana. Siviilivihkimiseen voi joko kutsua mukaan todistajien (tulee olla vähintään kaksi) lisäksi häävieraita tai yhtä hyvin olla kutsumatta. Vihkiseremonia itsessään on lyhyt, vain noin parin minuutin mittainen, mutta sen yhteyteen voidaan lisätä vapaamuotoisia ohjelmanumeroita, kuten lauluesityksiä. Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettava vihkiminen on maksutonta. Lisätietoja siviilivihkimisestä löytyy osoitteesta www.maistraatti.fi.
Esteettömyystodistus ja kuulutukset
Aikaisintaan neljä kuukautta ennen hääpäivää hääpari voi pyytää avioliiton esteiden tutkimista joko morsiamen tai sulhasen kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta tai jomman kumman kotipaikkakunnan maistraatista. Avioliiton esteiden tutkinta kestää seitsemän vuorokautta, ja on voimassa neljän kuukauden ajan. Mikäli teitä ei vihitä kotiseurakunnassa, tulee esteettömyystodistus itse huolehtia mukaan vihkitoimitukseen.
Esteettömyystodistus on aina pakollinen, ja ilman sitä ei avioliittoa voida solmia. Lisätietoja avioliiton esteiden tutkinnasta saat oman seurakuntasi kirkkoherranvirastosta tai maistraatista.
Aikoinaan kirkollisilla kuulutuksilla tarkoitettiin edellämainittua avioliiton esteiden tutkintaa. Nykyisin kuuluttaminen tarkoittaa sitä, että vihkiparin nimet luetaan kirkossa sunnuntain jumalanpalveluksessa yhteisen esirukouksen yhteydessä. Nykyään kuulutukset ovat vapaaehtoisia, ja niitä voidaan hakea erillisellä kuulutustoivomuslomakkeella jomman kumman kotiseurakunnasta. Pyydettäessä kuulutukset voidaan suorittaa myös vihkikirkossa ulkopaikkakunnalla. Joissakin seurakunnissa kuulutettavien nimet julkaistaan jumalanpalveluksen lisäksi internetissä tai paikallislehdessä.