Kuten morsiuspuvun kustannukset, myös hääkuvauksen hinta vaihtelee muutamasta sadasta yli kahteentuhanteen euroon, tai joskus kuvaajan saattaa löytää ilmaiseksikin lähipiiristä. Häämuistojesi eli hääkuvien laatu kulkee kuitenkin usein käsi kädessä hinnan kanssa. Valokuvaajan palkkio sisältää arvonlisäveron, työeläkemaksut, lakisääteiset vakuutukset ja tietenkin tuloverot, kuvaajan kuluja unohtamatta.
Harrastelija vai ammattilainen?
Kokematon kuvaaja helposti aliarvioi hääkuvauksen vaatiman valppauden ja valmistelujen määrän. Mikäli kaikki vaikuttaa liian hyvältä ja halvalta, se todennäköisesti ei ole totta. Ennakkomaksujen ja käteismaksujen kohdalla pitäisi varoituskellojen jo soida. Ammattivalokuvaaja tarjoaa työlleen tyytyväisyystakuun, sillä toisin kuin toimeentulonsa jostain ihan muusta tienaava ”puoli-ammattilainen”, päätoimisella valokuvaajalla ei ole varaa yhteenkään tyytymättömään asiakkaaseen.
Hääkuvaus on erikoisala
Hääkuvaajalta vaaditaan taitoa potrettikuvauksen ja dokumentaarisen kuvauksen saralta. Hyvän potrettisarjan toteuttaminen lähtee yksilöllisistä ideoista ja sosiaalisista taidoista – monesti kuvasarjaan on aikaa vain puoli tuntia ja useinmiten hääpari on ensimmäistä kertaa mallin töissä. Dokumentaarinen hääkuvaus taltioi hääpäivänne tarinan jälkipolville muistoalbumiin, ja kuvaus vaatii tilannelukutaitoa sekä vankkaa kuvausteknistä osaamista vaihtelevissa olosuhteissa.
Suunnittelukyky
Hyvä hääkuvaaja kysyy teistä, häistänne, ohjelmastanne, aikataulusta ja kuvatoiveistanne. Hän käyttää riittävästi aikaa kuvauspalavereihin, kuvauspaikkoihin tutustumiseen sekä kuvaussuunnitelman kirjoittamiseen, sillä mitä paremmin hän tuntee teidät sitä paremmin hän voi työnsä tehdä. Vaikka kuvaajalla on esitellä laaja valikoima työnäytteitä, hän myös ottaa vastaan esimerkkikuvia ja toteuttaa omia ideoitanne. Herkät taiteilijat eivät sovi hääkuvaajiksi – kyse on palveluammatista.
Kuvaustekniset taidot ja kalusto
Hääkuvaamisessa korostuu nopea reagointi, tilannelukutaito ja kyky ennakoida kuvaustilanteet. Sormuksen pujottaminen, hääsuukko tai kukkakimpun heittäminen ovat sekunnissa ohi vilahtavia hetkiä, joita ei uusita. Siksi hyvä hääkuvaaja tuntee kalustonsa ja osaa käyttää sitä tilanteessa kuin tilanteessa. Hänen laukustaan löytyy laaja valikoima kameran objektiiveja, joista jokainen on erikoisväline mitä erilaisimpiin kuvausolosuhteisiin.
Kokemus
Ammattilainen kuvaa 30-50 (tai jopa enemmän) hääparia joka vuosi. Hän ei valitse asiakkaitaan sään, juhlapaikan tai maksukyvyn perusteella – hän tietää onnistuvansa vietettiin sitten hääpäiväänne marraskuun kaamoksessa, kevättalven pakkasilla tai idyllisen kesä-Suomen järvimaisemassa. Hän on kuvannut pieniä, suuria, perinteisiä, moderneja, erikoisia, erilaisia häitä – vuoden jokaisena kuukautena, ulkona, kirkossa, sisätiloissa. Kokemus tuo rauhallisuutta ja kykyä onnistua myös vaikeissa olosuhteissa – ikäviä yllätyksiä ei tule kun kaikelle on varasuunnitelma heti käytettävissä.
Kuvasarja kertoo enemmän kuin palkintokuva
Pyytäkää kuvaajalta kuvasarjoja näytettäväksi. Hääkuvasarjasta välittyvä keskimääräinen laatu eli tilannelukutaito kertoo enemmän kuin portfolio johon on kerätty 10 edustavinta kuvaa eri hääjuhlista. Mihin kuvaaja pystyy jos potretit on otettava puolessa tunnissa. Kokeneelta kuvaajalta kannattaa kysyä kuvia kirkostanne tai juhlapaikastanne, ei ole mitenkään mahdotonta että hän on aiemmin kuvannut samassa paikassa.
Kuvaustunnit ovat vain osa työstä
Ennen kuin kamera edes käy, kuvaaja käyttää tunteja perehtyen palavereissa toiveisiinne, aikatauluunne, tutustuen etukäteen kuvauspaikkoihin, potretti-ideoiden suunnitteluun, sääennusteisiin ja valo-olosuhteisiin, kuvauslupiin ja matkusteluun… Yksien häiden valokuvaaminen voi valmistelujen, kuvaustyön, kuvankäsittelyn ja hääkuvakirjan myötä helposti viedä 25-30 henkilötyötuntia. Tyypillinen kuvamäärä nousee satoihin ja koko päivän dokumentoinnissa yli 1000 kuvaan. Näiden kuvien seulominen, jälkikäsittely ja muokkailu on yksilöllisesti tehtävää käsityötä – laadulle on oma hintansa.
Milloin kuvaaja kannattaa varata?
Aina kannattaa kysyä valokuvaajalta aikaa vaikka häihin olisi enää vain viikko aikaa. Muistakaa kuitenkin että valtaosa Suomen vuosittaisista 32 000 hääjuhlasta vietetään heinä-elokuussa jolloin kuvaajatkin ovat kiireisiä. Ajoissa varaamalla suojaudutte ikäviltä yllätyksiltä – ei ole mitenkään tavatonta että valokuvaajan lauantaipäivät on varattu jo vuosi ennen hääpäiväänne.
Teksti & kuvat: Valokuvaaja Vilhelm Sjöström, Musta & Valkoinen