Toiset vihaavat koko sanaa. Toiset puolestaan suunnitelevat ja noudattavat sitä pilkun tarkasti. Siihen on sellainen viharakkaus -suhde.
Häiden suunnittelu kannattaa aloittaa budjetin laatimisella, niin tylsältä kuin se saattaa kuulostaakin. Tällöin saadaan heti alkuun suht oikeat mittasuhteet rahan käytölle ja kustannukset eivät pääse tuottamaan ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Hääpari voi nukkua yönsä hyvin ja nauttia häiden suunnittelusta. Suurin osa kustannuksista koostuu yleensä juhlapaikasta, ruuasta ja juomasta. Niiden kustannuksiin puolestaan vaikuttaa pitkälti vieraiden lukumäärä.
Alkuun kannattaa laatia lista, jossa on teille kaikki tärkeät häihin liittyvät asiat. Kokonaiskäyttövara kannattaa laskea etukäteen ja sitten alkaa suunnittelemaan miten rahat käytetään. Millainen juhlapaikka halutaan ja mitä muita visioita päivälle on suunniteltu. Kannattaa huomioida vieraiden lukumäärä heti tässä vaiheessa. Jos budjetti ei riitä, niin kannattaa miettiä pidetäänkö pienemmät, intiimit häät, joissa panostetaan juhlapaikkaan sekä tarjoiluun vai halutaanko edelleen suuret, perinteiset häät ja tingitään sitten jostain muusta kohdasta. Perusasioista, kuten toimivasta juhlapaikasta ja ruokailusta, on kuitenkin pidettävä kiinni, sillä yleensä niistä syntyy hyvä kokonaisuus ja onnistuneet juhlat.
Kun perusasiat on hoidettu ja muut toiveet listattu, niin käytännössä monesti budjetti saattaa ylittyä roimastikin. Tällöin on hyvä miettiä tarvitaanko esim. vieraslahjoja, ulkopuolisia esiintyjiä, rajoittuuko juomatarjoilu ruokailuun ja kahvitukseen, minkä jälkeen vieraat voivat itse ostaa juomia baarista sekä tehdäänkö kutsukortit itse vai tilataanko muualta, hankitaanko vain välttämättömimmät kukat ja somistetaan juhlapaikka jollain muulla tavoin jne. On paljon asioita, jotka eivät ole välttämättömiä juhlien onnistumiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on ehkä teidän yksi elämänne tärkeimmistä päivista ja silloin kannattaa toteuttaa juuri ne toiveet, jotka ovat teille tärkeitä.
Häiden suunnittelu ja itse H-hetki on valtava elämys ja siitä kannattaa nauttia. Budjetti ei ole mikään kummajainen ja sen laatiminen heti alussa takaa teille onnistuneet ja ihanat häät. Hääbudjetin laatimiseen vaikuttavat seikat ovat:
- Juhlapaikka
- Vierasmäärä
- Ruoka- ja juomatarjoilu
- Kutsukortit ja muut tarvittavat paperityöt
- Bändi ja muu ohjelma
- Valokuvaaja
- Kukat
- Somisteet
- Kampaamo- ja kauneuspalvelut
- Hääpuku
- Sulhasen puku ja hääseurueen asut
- Hääparin kuljetus
- Häävieraiden kuljetus
- Vieraslahjat
- Hääparin hääyömajoitus
Hääbudjetin saamiseksi kuriin on useita keinoja:
- Vieraiden lukumäärää voidaan pienentää.
- Pyydetään useammalta palveluntarjoalta tarjous.
- Hankitaan juhlapaikka, jonne voi viedä omat juomatarjoilut.
- Hääpuvun voi hankkia alennnusmyynnistä tai ostaa käytettynä.
- Kaasot, bestmänit, morsiusneidot maksavat itse omat pukunsa.
- Hankitaan vain tärkeimmät kukkaset sekä käytetään esim luonnon kukkia ja muita luonnon somisteita.
- Somisteita voi ostaa hyvissä ajoin alennusmyynneistä.
- Kartotetaan onko ystävillä tai tutuilla sellaisia kontakteja, joita voisi hyödyntää häiden järjestämisessä.
- Minimoidaan kaikki ”turha” pois, esim. somistuksessa kannattaa keskittyä muutamaan suurempaan kokonaisuuteen kuin moneen pikku juttuun.
Keinoja on monia. Tässä ehkä ne käytetyimmät. Niin ja tietysti kannattaa palkata hääsuunnittelija, jolla on hyvät kontaktit ja näin myös hyvät hinnat. Näin säästyy aikaa ja rahaa.
Teksti: Sonja Wikström, Hää- ja Juhlasuunnittelu Orchidea