Avioehto on avioparin yhteinen sopimus, joka laaditaan eron ja kuoleman varalle. Suomen lain mukaan aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei muuta ole määrätty. Avio-oikeus toisen aviopuolison omaisuuteen tarkoittaa sitä, että avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan kummankin yhteenlaskettu omaisuus jaetaan puoliksi aviopuolisoiden kesken.
Tekemällä avioehtosopimuksen voi aviopari tehdä poikkeuksen avio-oikeuteen. Avioehdolla voidaan poistaa puolisolta avio-oikeus joko kokonaan tai osittain. Avioehtosopimuksessa voidaan määrätä omaisuudesta, joka aviopuolisolla on sopimusta tehtäessä sekä omaisuudesta, jonka aviopuoliso saa myöhemmin avioehdon voimassaoloaikana. Avioehtosopimuksella voidaan sulkea myös perintönä saatu tai tulevaisuudessa saatava omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle.
Kuinka avioehtosopimus tehdään?
Avioehtosopimus voidaan tehdä joko ennen avioliiton solmimista tai avioliiton aikana. Tarvittaessa avioehtoa voidaan päivittää tai se voidaan jopa täysin purkaa puolisoiden yhteisestä sopimuksesta. Avioehtosopimus tehdään kirjallisesti. Aviopuolisoiden allekirjoitusten lisäksi tarvitaan kaksi esteetöntä todistajaa. Avioehtosopimus tulee jättää jommankumman tai molempien kotipaikkakunnan maistraattiin.
Avioehto tulee voimaan, kun maistraatti on merkinnyt sen julkiseen avioehtoasiain rekisteriin. Avioehtosopimuksen voi laatia itse, mutta jos olette epävarmoja sopimuksen sisällöstä , kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. Avioehtosopimuksen hinta lakitoimistosta ja sopimuksen monimutkaisuudesta riippuen vaihtelee kymmenistä satoihin euroihin.
Avioehtosopimuksen sisältö
Avioehdon sisältö kannattaa miettiä huolella. Onko puolisoilla merkittävät palkkaerot tai tuleeko toinen puolisoista esimerkiksi hoitamaan perheen lapsia kotona ilman erillisiä palkkatuloja? Onko jommalla kummalla odotettavassa merkittävää perintöä, kuten sukutila, joka halutaan pitää suvussa?
Avioehtosopimuksessa voidaan määrätä esimerkisi, että
• Kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen puolison nykyiseen eikä tulevaan omaisuuteen
• Avioehto on voimassa ainoastaan avioeron yhteydessä (ei kuolemantapauksessa)
• Vain toisen puolison omaisuus tai osa siitä suljetaan avio-oikeuden ulkopuolelle
• Kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen puolison tiettyyn omaisuuteen (esim. tulevaan perintöön)
Avioehtosopimuksen malli
AVIOEHTO MALLI 1:
SOPIJAPUOLET
Koko nimi (hetu), asuinpaikkakunta
Koko nimi (hetu), asuinpaikkakunta
SOPIMUS
Me allekirjoittaneet tulevat aviopuolisot sovimme, että kummallakaan meistä ei ole avio-oikeutta mihinkään toistemme nykyiseen tai tulevaan omaisuuteen eikä omaisuuden tuottoon tai sen sijaan tulleeseen omaisuuteen.
Jos avioliittomme päätyy toisen puolison kuolemaan, on tämä sopimus mitätön. Jos avioliiton purkautumisen syy on avioero, noudatetaan tämän avioehtosopimuksen ehtoja kokonaisuudessaan.
Tämän avioehtosopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä noudattamaan.
Paikka ja aika
Sulhasen nimenselvennys Morsiamen nimenselvennys
Todistavat:
Nimenselvennys Nimenselvennys
AVIOEHTO MALLI 2:
SOPIJAPUOLET
Koko nimi (hetu), asuinpaikkakunta
Koko nimi (hetu), asuinpaikkakunta
SOPIMUS
Me allekirjoittaneet tulevat aviopuolisot sovimme, että kummallakaan meistä ei ole avio-oikeutta toistemme perintönä tai lahjana jo saatuun ja tulevaisuudessa saatavaan omaisuuteen, sen sijalle tulleeseen omaisuuteen eikä tällaisen omaisuuden tuottoon.
Tämän avioehtosopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä noudattamaan.
Paikka ja aika
Sulhasen nimenselvennys Morsiamen nimenselvennys
Todistavat:
Nimenselvennys Nimenselvennys
—
Huom! White Web Oy/ Meidän Häät ei vastaa avioehtoon liittyvän tekstisisällön eikä sivuilla esitettyjen avioehtomallien soveltuvuudesta, oikeellisuudesta tai lainmukaisuudesta missään laajuudessa.